Powiat lipnowski. Nowe władze Nowej Lewicy

Odbywają się już ostatnie powiatowe ogólne zebrania członków Nowej Lewicy, zamykające kampanię łączenia Sojuszu Lewicy Demokratycznej z partią Wiosna w województwie kujawsko-pomorskim. Na sobotę, 18 grudnia wyznaczyli sobie spotkanie członkowie powiatu lipnowskiego.

Celem ogólnego zebrania członków Nowej Lewicy było podsumowanie dotychczasowych działań, odnowienie stanu kół i wybór nowych władz partyjnych na szczeblu powiatu.

W zebraniu uczestniczył Zbigniew Welenc – sekretarz Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy z Bydgoszczy. Obrady prowadził wójt  gminy Wielgie Tadeusz Wiewiórski.

W swoim wystąpieniu przedstawił ocenę przebiegu dotychczasowych zebrań w powiatach, podkreślając ich spokojny i merytoryczny charakter. W niektórych strukturach, obok podsumowania działalności, przyjmowano także uchwały programowe, w tym takie, które odnosiły się do spraw poruszanych w dyskusjach podczas zebrań. W wielu powiatach umawiano się na pracę nad programem po nowym roku, już z nowymi władzami, kiedy to założenia programu Nowej Lewicy z Kongresu Krajowego zaadaptowane zostaną do potrzeb lokalnych.

lipnowski3   lipnowski4 copy

Zbigniew Welenc odpowiadał także na pytania formułowane w czasie zebrania, m.in. dot. przebiegu procesu łączenia partii oraz ostatniego wydarzenia, czyli odłączenia się pięciorga parlamentarzystów z Klubu Parlamentarnego Lewicy i utworzenia Koła Parlamentarnego Polskiej Partii Socjalistycznej. Wśród tej piątki jest także poseł Robert Kwiatkowski, którego okręg wyborczy nr 5 obejmuje powiat lipnowski.

W powiecie lipnowskim nie istnieją koła partii Wiosna, a zatem wyboru władz dokonano spośród członków frakcji Sojusz Lewicy Demokratycznej.

lipnowski8   lipnowski9   lipnowski5

Funkcję przewodniczącego powierzono w tajnych wyborach Sebastianowi Olewińskiemu, sekretarzem został Jarosław Jeżewski. Wybrano także 12-osobową Rade Powiatową. Na jej pierwszym posiedzeniu wyłoniony zostanie wiceprzewodniczący i ukonstytuowany Zarząd Powiatowy partii.

Nowa Lewica w powiecie lipnowskim ma jeden ważny cel do osiągniecia – wprowadzenie swoich przedstawicieli do powiatowego samorządu. Będący do niedawna jedyny radny lewicy, ceniony samorządowiec i działacz – Jan Wadoń – wystąpił z SLD.

Opr. nim, 18 grudnia 2021 r.