Mogilno. Tomasz Krzesiński wybrany starostą

O sporach radnych powiatu mogileńskiego ze starostą Bartoszem Nowackim głośno było od dawna. W powietrzu wisiała niemal decyzja o wcześniejszym wyborze nowego starosty. Jeszcze dzisiaj w swojej rozmowie w „Waszym Radiu”, szef wojewódzki Nowej Lewicy Piotr Hemmerling mówił na ten temat, bo nie było też tajemnicą, że możliwym kandydatem na nowego starostę jest członek Zarządu Powiatu i szef Nowej Lewicy w Mogilnie Tomasz Krzesiński.

Podczas dzisiejszej sesji Rady Powiatu radny Jan Bartecki zgłosił wniosek o odwołanie starosty. Jeszcze w listopadzie dwunastu radnych podpisało się pod tym wnioskiem, zarzucając staroście hamowanie rozwoju powiatu, niegospodarność, apodyktyczny styl rządzenia.

Już w sierpniu, wskutek rozmijania się celów rozwoju powiatu i innego widzenia przeznaczania funduszy na priorytetowe zadania między starostą  a radnymi, z Klubu Radnych Wspólnota Samorządowa wyodrębnił się 4-osobowy Klub Radnych Nowa Lewica.

Ponad dwie godziny radni dyskutowali dziś nad tym tematem i w rezultacie głosowania odwołano starostę, pełniącego ten urząd od 2018 roku Bartosza Nowackiego, przy czym, 13 radnych było „za”, a 4 „przeciw”.

Przystąpiono jednocześnie do wyboru nowego starosty. Kandydujący na to stanowisko Tomasz Krzesiński został wybrany w tajnym głosowaniu. Głosy "za" oddało 12 radnych na 17 głosujących.

Dodajmy, że starostami w sąsiednich powiatach żnińskim i nakielskim są reprezentanci lewicy, a Tomasz Krzesiński na listopadowym Kongresie Wojewódzkim Nowej Lewicy wybrany został wiceprzewodniczącym Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej tej partii.

Gratulujemy i życzymy powodzenia w realizacji kolejnych zamierzeń w powiecie mogileńskim.

Na fot. Rada Powiatu Mogileńskiego jeszcze ze starostą  Bartoszem Nowackim

Opr. nim, 30 grudnia 2021 r.