Delegalizacja NOP-u

Spokojna manifestacja, która nie nawoływała do agresji. Taka jest ocena policji po wczorajszym wiecu NOP-u. Mam wrażenie, że byliśmy na dwóch różnych „spektaklach”, na moich oczach grupa „Nopowców – kiboli” w koszulkach i szalikach Śląska Wrocław wyzywała przechodniów od „pedofili” chwilę później usłyszeliśmy kilka hitów muzycznych min.

„Na drzewach zamiast liści..., Precz z komuną..., Raz sierpem raz młotem...” Na koniec patryjotycznej manifestacji próbowano pobić dwoje młodych ludzi, którzy trzymali w rękach kartonowe tabliczki z treścią „Lepsza czerwień niż nienawiść oraz Historia nie może być pretekstem do propagowania nienawiści”, Jeżeli według policji nie ma to nic wspólnego z nawoływaniem do agresji to, z czym mieliśmy do czynienia...?

Jak przy każdej manifestacji NOP-u i tym razem mieliśmy do czynienia z wielowątkowością, a mianowicie „kibole Śląska Wrocław” w wieku 15 – 20 lat. Normalny obywatel zapytałby, co oni tam robią?, kogo reprezentują? Piłkarską reprezentacje Wrocławia! A co ma jedno do drugiego? A mianowicie ma i okazuje się, że dość sporo. Ciągle ta sama grupa „kiboli”, która o sprawach światopoglądowych nie ma żadnego pojęcia pokazuje się zawsze tam gdzie może dojść do bijatyki, podszywając się pod każdą nadającą się do tego „imprezę” raz jest to mecz Śląska Wrocław innym razem jest to manifestacja NOP-u. Ciśnie się na usta stwierdzenie swój poznał swego.

Lecz podobno nie ma złego, co by na dobre nie wyszło! A mianowicie wczorajszy list Prezydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza do Gazety Wyborczej w, którym pisze: „Jestem radykalnym przeciwnikiem postaw o charakterze ksenofobicznym, nacjonalistycznym i rasistowskim... Dlatego proszę Gazetą Wyborczą, aby zbudowała ogólnopolską akcję w celu delegalizacji NOP i innych podobnych organizacji”

Panie Prezydencie, Gazeto Wyborcza! Sojusz Lewicy Demokratycznej z przyjemnością wesprze Państwa w tych działaniach.